Jaké doplňky stravy je a není potřeba užívat během léta?

Léto je obdobím plným slunce, tepla a venkovních aktivit, kdy se často cítíme energičtější a zdravější. Přesto i v tomto období může být vhodné doplnit některé živiny, zatímco jiné doplňky stravy mohou být méně nutné. V tomto článku se podíváme na to, jaké doplňky stravy je a není potřeba užívat během léta, aby vaše tělo zůstalo v optimální kondici.

 

Doplňky stravy, které mohou být méně potřebné během léta

1. Vitamín D

  • Proč: Ačkoli je vitamín D důležitý pro zdraví kostí a imunitního systému, v létě máme více příležitostí být na slunci, což zvyšuje jeho tvorbu v těle.
  • Doporučení: Pokud trávíte dostatek času venku na slunci, pravděpodobně nebudete potřebovat doplňky stravy s vitamínem D. Přesto je dobré konzultovat s lékařem, zda je vaše hladina vitamínu D dostatečná.

 

2. Vitamín C

  • Proč: Vitamín C je důležitý pro imunitní systém a tvorbu kolagenu. V létě je však snadněji dostupný v čerstvém ovoci a zelenině, jako jsou jahody, pomeranče, kiwi, brokolice a papriky.
  • Doporučení: Pokud máte pestrou stravu bohatou na čerstvé ovoce a zeleninu, pravděpodobně nebudete potřebovat doplňky stravy s vitamínem C.

 

3. Multivitamíny

  • Proč: Multivitamíny poskytují široké spektrum vitamínů a minerálů. V létě však často přijímáme více čerstvých potravin, což může pokrýt většinu našich nutričních potřeb.
  • Doporučení: Pokud máte vyváženou a pestrou stravu, můžete omezit užívání multivitamínů.

 

4. Vitamín E

  • Proč: Vitamín E je silný antioxidant, který podporuje zdraví pokožky a imunitního systému. Tento vitamín je bohatě zastoupen v potravinách, jako jsou ořechy, semena a listová zelenina, které jsou během léta dostupnější a často konzumovány.
  • Doporučení: Pokud máte ve stravě dostatek potravin bohatých na vitamín E, doplňky stravy můžete prozatím odložit.

 

Doplňky stravy, které mohou být užitečné během léta

1. Hořčík

  • Proč: Hořčík je důležitý minerál, který podporuje svalovou a nervovou funkci, a může pomoci předcházet křečím, které jsou běžné během intenzivní fyzické aktivity v horkém počasí. Navíc v období festivalů, koncertů a jiných letních akcí je běžná vetší konzumace alkoholu, který právě může snižovat jeho hladinu v těle.
  • Doporučení: Pokud jste fyzicky aktivní nebo často trpíte svalovými křečemi, doplněk stravy s hořčíkem může být užitečný.

https://www.renovality.cz/horcik-s--vitaminem-b6/

 

2. Elektrolyty

  • Proč: Během léta se více potíme, což vede ke ztrátě elektrolytů, jako jsou sodík, draslík a chlorid. Tyto minerály jsou klíčové pro udržení rovnováhy tekutin a správné funkce svalů a nervů.
  • Doporučení: Pokud se hodně potíte nebo se věnujete intenzivní fyzické aktivitě, zvážte užívání doplňků stravy, které obsahují elektrolyty.

 

3. Omega-3 mastné kyseliny

  • Proč: Omega-3 mastné kyseliny podporují zdraví srdce, mozku a kloubů. Mnoho lidí nemá ve stravě dostatek těchto esenciálních tuků, a to ani v létě.
  • Doporučení: Pokud nekonzumujete pravidelně tučné ryby nebo také lněná a chia semínka,  zvažte užívání doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami.

 

4. Probiotika

  • Proč: Léto může být obdobím cestování a změn ve stravovacích návycích, což může ovlivnit trávení. Probiotika podporují zdraví střevní mikroflóry a mohou pomoci předcházet trávicím problémům.
  • Doporučení: Zvažte užívání probiotik, pokud se chystáte na cesty nebo máte citlivé zažívání.

https://www.renovality.cz/renoprobio-maximal-60-miliard-cfu-v-enterosolventnich-tobolkach--doplnek-stravy/

 

5. Zelený čaj

  • Proč: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a může pomoci chránit vaše tělo před volnými radikály. Má také termogenní vlastnosti, které mohou podpořit metabolismus a pomoci při regulaci hmotnosti.
  • Doporučení: Konzumace zeleného čaje nebo doplňků stravy s jeho extraktem může být prospěšná pro podporu celkového zdraví během léta.

https://www.renovality.cz/zeleny-caj-60--polyfenolu/

 

6. Beta karoten

  • Proč: Beta karoten je provitamín A, který je důležitý pro zdraví pokožky a očí. Má také antioxidační vlastnosti, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály. Beta karoten může pomoci připravit pokožku na sluneční záření a snížit riziko spálení pokožky.
  • Doporučení: Pokud plánujete trávit hodně času na slunci, užívání doplňků stravy s beta karotenem může být prospěšné pro pokožku a podporu zdraví očí.

https://www.renovality.cz/beta-karoten-25000-iu-maximal-100-tobolek/

Závěr

Během léta je důležité přizpůsobit svůj přístup k doplňkům stravy podle individuálních potřeb a stravovacích návyků. Některé doplňky, jako jsou hořčík, elektrolyty a zelený čaj, mohou být užitečné, zejména pokud trávíte hodně času venku nebo jste fyzicky aktivní. Na druhou stranu, při vyvážené letní stravě plné čerstvého ovoce a zeleniny mohou být některé doplňky, jako je vitamín D, vitamín C a multivitamíny, méně potřebné.

Nezapomeňte se vždy poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu, aby byly zohledněny vaše konkrétní zdravotní potřeby a životní styl. Léto je skvělým obdobím pro zlepšení zdraví a vitality, tak proč nevyužít všech výhod, které toto období nabízí?