Antioxidanty jsou látky, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály – ty se v těle vytvářejí při metabolických reakcích, poškozují buňky a přispívají ke vzniku závažných onemocnění včetně rakoviny. Antioxidanty na sebe navážou volné radikály, čímž je neutralizují a zabrání tomu, aby v těle napáchaly škody. Jednoduše řečeno, chrání buňky před poškozením.
Důležité je ovšem vědět, že některé volné radikály plní v těle určité funkce, které jsou důležité pro přežití organismu. Například buňky imunitního systému využívají volných radikálů k zabíjení bakterií, které nás mohou napadnout a vyvolat infekční onemocnění.
Mezi volnými radikály a antioxidanty by měla fungovat jistá rovnováha. Pokud počet volných radikálů překročí počet antioxidantů, může vzniknout stav, kterému se odborně říká oxidační stres.
Během oxidačního stresu může dojít k závažnému poškození důležitých molekul v buňkách, což může vést ke smrti celé buňky.
Mezi známé faktory, které vyvolávají vznik volných radikálů a oxidační stres patří:
- znečištění vzduchu
- kouření cigaret
- konzumace alkoholu
- toxiny a škodlivé látky přijímané v potravě
- vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie)
- záření, včetně nadměrného slunění
- bakteriální, houbové a virové infekce
- a jiné
Dlouhodobý oxidační stres vede ke zvýšenému riziku nežádoucích problémů jako jsou kardiovaskulární onemocnění a některé druhy rakoviny. Oxidační stres urychluje stárnutí organismu.
ÚČELEM ANTIOXIDANTŮ JE UDRŽENÍ ROVNOVÁHY
Jejich úkolem není volné radikály likvidovat, ale regulovat jejich množství. Pokud je v těle nastolena správná rovnováha mezi antioxidanty a radikály, vše funguje, jak má.
Jak přesně přispívají antioxidanty ke zdraví:
- udržují zdraví a posilují oslabený imunitní systém
- podporují normální činnost celého organismu
- jsou zdrojem vitality a psychické pohody
- brání únavě a udržují tělo v dobré fyzické kondici
- brání poškození buněk a zpomalují proces stárnutí
- chrání tělo před vznikem různých nemocí
Antioxidanty jsou nezbytné pro přežití všech živých organismů. Lidské tělo si dokonce vlastní oxidanty dokáže vyrobit. Antioxidanty najdeme prakticky ve všech potravinách rostlinného nebo živočišného původu.
Příjem antioxidantů z potravy je velmi důležitý. Náš život na některých antioxidantech doslova závisí, například vitamín C a vitamín E. Konzumace se samozřejmě nemá přehánět, měla by mít rovnováhu.
Různorodost obsahu antioxidantů je jedním z důvodů, proč je strava bohatá na rostlinnou složku zdravá. Masné výrobky a ryby také obsahují antioxidanty, ale v menším množství, než najdeme v ovoci a zelenině, které jsou jejich významnými zdroji. Vysoké hodnoty vykazují různé druhy bylin a koření, pravý zelený čaj a dokonce i kvalitní káva.
Dalšími bohatými zdroji antioxidantů jsou:
- borůvky
- kvalitní horká čokoláda
- káva
- jahody
- maliny
- červená kapusta
- špenát
- pekanové ořechy
- batáty
- artyčoky
- jablka
- kustovnice čínská (goji)
… z bylin a koření:
- skořice
- oregáno
- tymián
- kurkuma
- bazalka
- petrželová nať
- kari
- zázvor
- chilli
- pepř
- hořčičné semínko
- atp.
NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ANTIOXIDANTY A JEJICH ZDROJE:
vitamin A (retinol) – podporuje zrak, zdraví kostí a zubů i růst buněk, je důležitý pro vývoj placenty a spermatogenezi; hlavní zdroje: pečeně, sladké brambory, mrkev, mléko a žloutky
vitamin B3 (niacin)
vitamin C (kyselina askorbová) – nejznámější antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem, je nezbytný pro imunitní systém, stimuluje tvorbu kolagenu, mírnou únavu, udržuje cévy, dásně a kosti a další; hlavní zdroje: dýně, mango, meruňky, mrkev, špenát
vitamin E (tokoferol)
selen: mořské plody, droby, celozrnné produkty a libové maso
zinek: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy
mangan: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy
měď: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy
allicin: má antimikrobiální, antivirové, antimykotické, antioxidační a protinádorové účinky a rovněž přispívá k normální funkci srdečně-cévního systému; hlavní zdroje: pórek, cibule a česnek
chlorofyl: snižuje krevní tlak, cholesterol a vznik kardiovaskulárních onemocnění
karotenoidy: například lykopen snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, zpomaluje stárnutí a chrání tělo před negativním působením volných radikálů, lépe se vstřebává v upravené zelenině; hlavní zdroje: rajčata, růžový grapefruit a meloun
flavonoidy (anthokany): čaj, zelený čaj, citrusové plody, červené víno, cibule a jablka
polyfenoly: podporují činnost metabolismu, zpomalují zánětlivé pochody a mírné žaludeční a zažívací problémy, také snižují svalovou únavu a jsou nutné i pro zdravé dýchání a vidění; zdroje: tymián, oregano
resveratrol: nachází se ve vinné révě, červeném víně, arašídech a bobulovitých plodech. Posiluje imunitní systém, snižuje krvní tlak a mírné alergiké reakce. Říká se mu „pramen mládí“
třísloviny
katechiny: červené víno, pravý čaj
antokyan: bobule, hrozny, lilek
Jediný zdravý a přirozený způsob, jak tělu doplnit dostatek antioxidantů pro úspěšný boj s volnými radikály, představuje zdravý, vyvážený a pestrý jídelníček.
Nezapomeňte, že ANTIOXIDANTY:
- udržují v těle množství volných radikálů nezbytných pro boj s infekcemi
- brání vzniku drobných zdravotních problémů a vážných onemocnění
- podporují silný a odolný přirozený obraně schopný systém
- přispívají k psychické pohodě
- pomáhají udržet dobrou fyzičku a zpomalují stárnutí